המתכון המושלם לגפילטע פיש שלא הכרתם

– ביום קיץ חם, יש משהו מושלם בחיוך של סבתא כשהיא מכינה את המנה האגדית הזו. זהו סיפור על מתכון קלאסי של משפחתנו, כזה שללא ספק ישמח כל חובב אוכל יהודי. אני מדבר כמובן על גפילטע. קבלו מתכון מדהים, ממכר ומעלף, שיגרום לכם להצבעה גדולה במשפחה והכי חשוב – ללקק את האצבעות מרוב טעם משגע!

זמן הכנת המתכון, רמת קושי וכמויות מנות

● זמן הכנה: 2 שעות
● רמת קושי: בינונית
● מספר מנות: 8-10 אנשים

למרות שהמנה נראית מורכבת להכנה, כאשר עובדים בשלבים ומתענוגים בכל שלב – החוויה המתקבלת היא מושלמת ושכרון חושים באירועים חגיגיים.

הרכיבים הדרושים

#### בשביל הכנת הדג:

– 1.5 ק"ג דג קרפיון טרי טחון (מומלץ לבחור דג שהוא טרי ככל האפשר כך שהטעם יהיה עשיר ועמוק)
– 1 בצל בינוני מגורר דק
– 2 גזרים קלופים ומגוררים דק
– 2 ביצים בינוניות
– 1/3 כוס קמח מצה (או קמח מצה דק להענקת מרקם נימוח)
– 1/2 כוס מים קרים (להקלת עיבוד התערובת)
– 1 כף סוכר
– 2 כפיות מלח
– 1/2 כפית פלפל שחור טחון
– אגוז מוסקט מגורד לפי הטעם

#### בשביל הציר:

– 2 גזרים קלופים וחתוכים לעיגולים
– 2 בצל קלוף וחתוך לרבעים
– עצמות הדג (לברירת טעמים)
– 2 עלי דפס
– 1 כף סוכר
– 2 כפיות מלח
– 10 גרגרי פלפל שחור שלמים
– 2 ליטר מים

האם אפשר להשתמש בגפילטע טבעוני? כמובן! אם אתם אוהבים בריאות ודל פחמימיות ותרצו להכניס נגיעה שלכם למנה הקלאסית, ניתן להשתמש בתחליפי דגים כמו טופו טחון או קוואקר מקובל.

כעת, כשיש לנו את כל הרכיבים הדרושים, נתחיל במלאכה!

שלבי ההכנה

נתחיל עם דברים פשוטים, תמיד טוב לשתף את האהבה שלנו בבישול ושהכל ירגיש נעים ושליו. חשוב לזכור שהדרכים ללב האנשים מבשלים באהבה ובתשומת לב. ⁣

1. מערבבים את הדג הטחון עם הבצל והגזר המגוררים בקערה גדולה.
2. מוסיפים את הביצים, הקמח מצה, מים ותבלינים ומערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה.
3. מכניסים את התערובת למקרר לנוח כ-30 דקות לפני שממשיכים.
4. לאחר המקרר, מכינים כדורים או אליפסים קטנים מהתערובת בידיים רטובות (כך מספיק לגפילטע שלנו להיות רכה ונימוחה).
5. מניחים את הכדורים בצד ומתחילים להכין את הציר על הכיריים עם כל הרכיבים שתיארנו קודם.
6. מביאים את הציר לרתיחה עדינה ומנמיכים את הלהבה כדי לשמור על בערה קלה.
7. בעדינות, שמים את כדורי הגפילטע שהכנו בתוך הציר ומבשלים על אש נמוכה כשעה עד שעה וחצי.
8. מצננים את הסיר לטמפרטורת החדר ואז מכניסים למקרר ללילה – זה חשוב כדי שיתקבעו הטעמים האגדים שטמונים בתערובת.

#### מרכיבים חלופיים:
לא אכפת לכם מדג? יכול גם להוסיף כמה מעלות אגוזים טחונים כמו אגוזי לוז או שקדים לתוך התערובת. הפתעה טעימה ניתן להשיג ככה, המשדרגת כל ביס!

תוספות ושדרוגים

– מגישים את הגפילטע עם חזרת מסורתית – אוי, כמה שהטעם המתוק והחריף משתלבים יחד!
– ניתן להוסיף פרוסות גזר מבושל כקישוט מעל כל כדור.
– ראש דג על שפת הסיר במהלך הבישול – נכון שקצת מטריד, אבל זה משדרג את הטעם באופן מיוחד.
– אוהבים חריפות? ניתן להוסיף קצת פלפל חריף קצוץ לתערובת.

שאלות ותשובות

1. מה ניתן להשתמש במקום דג במקרה של אלרגיה?
במקרה של אלרגיה לדגים, ניתן להשתמש בטופו טחון או קוואקר טחון. משתמשים בהן כממלאי מקום ומתסריטים, וניתן להוסיף קמח מצה בצק או קוואקר למקנה מרקם דומה מאוד לגפילטע המקורי.

2. האם אתם יכולים לשמור את הגפילטע במקרר?
כן, גפילטע ניתן לשמור במקרר בעשיית ימים בטרם האכילה. כדאי לכסות בניילון נצמד או קופסה אטומה כדי לשמור על טריות.

3. מה המנהיגה פה בישול על אש נמוכה דווקא?
בישול על אש נמוכה משחרר את הטעמים מהדג בצורה הטובה ביותר ומאפשר לדג להתקבע במרקמו המושלם. כמו כן, זה מונע פיצוץ התערובת.

4. האם התיבול יכול להתאים לטעמי טוב יותר?
בוודאי! ניתן להוסיף יותר אשכים או יותר מלח ופלפל בהתאם לטעם שלכם. רק להיזהר לא לעבור את הגבול, כי זה מסוגל לקרות מהר מאוד.

5. האם יש תחליף לקמח מצה?
קמח פירורי לחם או קוואקר טחון יכולים לשמש תחליף מושלם לקמח מצה. אין שום בעיה עם זה, רק נקפיד להוסיף באיטיות ולהשתמש במים קרים על מנת לשחרר תערובת נימוחה.

6. האם ניתן להשתמש במיקסר כדי לערבב את התערובת?
אפשר, אם רוצים לחסוך זמן. למרות זאת, תערובת מושגת בצורה מלכותית גם ברקידה ידנית והיא נותנת תחושת חשובים ושיוך יתר.

7. כמה זמן אוכל לטעום את המנה אחרי ההכנה?
אחרי לילה במקרר, תוכלו ליהנות מהגפילטע במלוא הדרו. הסבלון ישמע, והמנה תהיה ממש ללקק את האצבעות.

8. מהי תוספת חזרת, האם זה חובה?
תוספת חזרת זו טעם אישי, אבל בלי ספק מוסיף טעם עשיר ומעניק להתרשמות כללית שגורמת למנה להרגיש מוגברת וחגיגית.

9. מה המסובכות בהכנת הציר לבד?
הציר פשוט להכנה וניתן ליצור אותו מכל עצמות הדג ושאריות הבאינן. הוא חלק קריטי מן האספקה של טעם לדג.

10. האם אפשר לשים תבלינים מיוחדים?
כמובן! ניתן לנסות להוסיף גרגירי כוסברה, גרידת לימון, או כל תבלין שתפקד. כל מה שנשמע לכם טוב, תשקלו.

בבקשה, שתפו את המתכון הזה עם חברים ומשפחה ברשתות החברתיות, והפיצו את האהבה שלכם לאוכל יהודי מסורתי. זהו מתכון נפלא שאפשר לשמר ולהעביר לדורות הבאים. אני מבטיח שהם יודו לכם!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top