זה בטוח יעניין אתכם!
יש משהו מיוחד בלחם שמצליח לאחד בין אנשים, במיוחד כשמדובר בחלה הישראלית המסורתית. החלה, עם המרקם האוורירי שלה והטעם העדין, היא החלה הכי טעימה שיש ויוצרת הרגשה שחוזרים אחורה בזמן לימים המתוקים של ילדות בסוף השבוע, כשסבתא הייתה מוציאה מהמקרר את השמרים ומתחילה להפעיל את הקסם שלה. זהו מתכון מדהים שמשלב בתוכו מסורת והיסטוריה עם נגיעות מודרניות כדי לייצר לכם חלה מושלמת שתשאיר את כל הבית נמס בפה מהטעם שלה.
זמן הכנת המתכון
• זמן כולל: כ-3 שעות
• רמת קושי: בינונית
• מספיק: ל-2 חלות בינוניות
אין דבר שמשווה לריח של חלה אפויה טרייה. החלה הישראלית המסורתית הזאת – של אמא והכי טעים שיש – כשהיא יוצאת מהתנור, משגעת את כל הבית וממכרת בקלות את כל מי שטועם ממנה. הפעם, אני הולך לשדרג את המתכון הקלאסי ולהכניס לו טוויסט חדש ומרגש.
הרכיבים הדרושים
• 6 כוסות קמח (בערך 900 גרם)
• 2 כפות שמרים יבשים
• 1/2 כוס סוכר (100 גרם)
• 2 ביצים
• 1/2 כוס שמן (120 מ"ל)
• 1/2 כוס מים חמים (120 מ"ל)
• 1/2 כוס חלב חמים (120 מ"ל)
• כף מלח
• 1 ביצה טרופה להברשה
• שומשום או קצח לפיזור (לפי טעם)
שלבי ההכנה
בואו נתחיל בכמה הערות: החלה היא הלחם שמייצג את השבת היהודית, החג והנפש היהודית בצורה הכי מסורתית שיש. אם בא לכם לגוון, אפשר להוסיף לתוך הבצק קמצוץ קינמון כדי להעניק לו טעם ועומק נוספים.
1. נתחיל בהמסה של השמרים: בקערה קטנה, נערבב את השמרים עם חצי כף סוכר וחצי כוס מים חמים. נניח לתערובת לעמוד כ-10 דקות עד שנקבל קצף יפה.
2. בקערה גדולה, נערבב את הקמח והמלח.
3. נוסיף לתערובת הקמח את שאר הסוכר.
4. נשפוך את תערובת השמרים המבעבעת לקערת הקמח.
5. נערבב יחד ביצים, שמן וחלב בקערה קטנה, עד שהתערובת הומוגנית. נוסיף אותה לקמח.
6. בעזרת הידיים או במיקסר, נערבב ולשים את הבצק במשך כ-10 דקות עד שהבצק חלק וגמיש. זה אולי החלק המאתגר ביותר, אבל זה משחק – נסו לשחק וליהנות ממנו.
7. נכניס את הבצק לקערה משומנת, נכסה במגבת מטבח, וניתן לו לתפוח במקום חמים במשך כשעה עד להכפלת נפחו.
8. נחלק את הבצק ל-6 חלקים שווים כדי ליצור שתי חלות.
9. נרדד כל חלק לרצועה באורך כ-25 ס"מ. נבצע את הקיפול הקלאסי ליצירת חלה ארוגה – נסו ליצור החלה מעלפת ומושלמת.
10. נשים את החלות על תבנית עם נייר אפיה, נכסה במגבת וניתן להן לתפוח עוד כ-30-40 דקות.
11. נחמם תנור ל-180 מעלות צלזיוס.
12. נבריש את החלות בביצה טרופה ונפזר שומשום מלמעלה.
13. נאפה בתנור כ-25-30 דקות עד שהן מזהיבות ונשמעות חלולות כשטופחים עליהן בעדינות מלמטה.
14. נסה לקרר על רשת לפני כל פירוס, אך סביר להניח שיהיה קשה להתאפק!
גרסאות טבעוניות וללא גלוטן
שימוש במרכיבים חלופיים הוא חלק מהקסם של המתכון שלנו. אפשר להכין חלה טבעונית פשוט ע"י החלפת הביצים ב-"ביצת פשתן". כמו כן, אם נדרש לכם גרסה ללא גלוטן, נסו פשוט לשים קמח ללא גלוטן החליף לקמח הרגיל.
תוספות ושדרוגים אפשריים
בואו נהפוך את החלה שלכם לעוד יותר מעניינת:
• אפשר להוסיף צימוקים לרצועות הבצק לפני אריגת החלה. זה ייתן טאץ' מתוק ומענג.
• קינמון וביצת ביצה לפני האפייה יהפכו אותה לחלת קינמון חמה ומעלפת.
• אפשר לשלב גרגרונים כמו חמניות, גרעיני דלעת ושומשום ליצירת חלה מרעננת ובעלת אופי.
• תוספת של עשבי תיבול כמו רוזמרין או תימין – תשדרג את החלה בצורה מדהימה.
שאלות ותשובות
אפשר להקפיא את החלה?
כן, אפשר להקפיא את החלה לאחר האפייה. פשוט תנו לה להתקרר לגמרי, אריזו בניילון נצמד, ואז הכניסו לשקית הקפאה. כדי להחם שוב, הניחו לה להפשיר בטמפרטורת החדר או חמו בתנור שנחמם מראש ל-150 מעלות למשך כ-10-15 דקות.
כמה זמן ניתן לשמור את החלה?
חלה נשמרת טרייה כ-2-3 ימים במקום קריר ומוצל. ניתן לחמם קצת בתנור לפני האכילה מחדש ליהנות מטעם טרי.
מה ניתן לעשות אם הבצק לא תורם?
אפשר לנסות לתת לבצק עוד זמן לתפוח למקום חם יותר. ניתן גם לנסות להוסיף מעט אבקת סוכר במידה ולא פרח מספיק.
החלה שלי יצאה דחוסה, מה יכול להיות הגורם?
סביר כי הבצק לא תפח מספיק או שנשכח ללוש אותו מספיק זמן. לישה נכונה ותפיחה מספקת הן חלק קריטי בהכנה.
אפשר להכין חלת קומיות?
כמובן, פשוט חלקו את הבצק לכדורים קטנים ואפו אותם בתבנית. יהיה לכם חלת קומיות מקסימה.
איך להכין חלה שוקולד?
הוסיפו שוקולד צ'יפס לבצק לפני האריגה ותוכלו ליהנות מחלת שוקולד משובחת.
האם ניתן להכין חלה עם קמח מלא?
כן, מובן! החליפו חלק מהקמח הלבן בקמח מלא לפי טעמכם. זכרו רק לצפות שהבצק יהיה קצת יותר קשה לישה.
אפשר להשתמש בשמרים טריים במקום יבשים?
בוודאי, התאימו פשוט לפי יחס המרה – בערך פי שניים בכמות השמרים היבשים.
למה יש צורך להבריש את החלה בביצה?
הביצה יוצרת שכבה מבריקה וזהובה לחלה, נוספת גם טעם עדין יותר.
יכול להמיר את החלב במרכיב חליפי לדיאטה נטולת מוצרי חלב?
נכון, ניתן להחליף חלב בריכוך חלב סויה או שקדים במקום.
סיימתם לקרוא את המתכון? שתפו את החוויה עם החברים שלכם והפיצו את המתכון ברשתות החברתיות! אנחנו מוכנים להרהיב את המטבח שלכם עם המתכונים האגדי שלנו שמספקים לא רק אוכל, אלא גם חוויות למזון הנפש.