דמיינו את השבת הקרובה. השמש זורחת, רוח קלה נושבת ואתם יושבים מול שולחן מלא באוכל מושלם. כולם מחכים למנה המרכזית – לחם אגדי, כזה שהוא פשוט בלתי נשכח! הלחם הטרי הזה הוא כל מה שאתם צריכים כדי לפתוח סוף שבוע רגוע. מדובר במתכון מדהים שמשלב קלאסיות, מקוריות והכי חשוב – טעם מושלם של אמא. זה לא לחם רגיל, זה לחם שמתמכר בריח ובטעם. נשמע טוב? כי זה באמת מעלף!
זמן הכנת המתכון
○ זמן כולל: 3 שעות (כולל זמן ההתפחה)
○ רמת קושי: בינונית
○ כמות מנות: לחם אחד גדול
הלחם הזה, הוא כדאי מאוד. זהו לחם מושלם וקל הכנה. כזה שנמס בפה ונגמר מהר. והטקסטורה? אוורירית ומשגעת – ללקק את האצבעות! אם היו לכם ספקות אם כדאי להכין את הלחם, פשוט תתנו לי לשכנע אתכם: תודו לעצמכם לאחר הביס הראשון.
הרכיבים הדרושים
○ 300 גרם קמח (שווה בערך ל-2 ורבע כוסות)
○ 1 כף שמרים יבשים
○ 1 כף סוכר
○ 1/2 כף מלח
○ 1 כף שמן זית
○ 250 מ"ל מים פושרים
שימו לב, אתם יכולים לשדרג את הרכיבים הללו באינספור דרכים, ומיד ניגע גם בזה. אבל קודם, הבה נכין את הלחם הכי טעים שיש!
שלבי ההכנה
לפני שנתחיל, חשוב מאוד לוודא שאתם פועלים לפי ההנחיות. כך תבטיחו לעצמכם תוצאה מעלפת!
1. נתחיל בניפוי הקמח לקערה גדולה, כדי להבטיח שאין בו גושים ושיתווספו לבצק אחיד.
2. לאחר מכן, נוסיף לקערה את השמרים והסוכר, ונערבב קלות.
3. ניצור גומחה במרכז הקמח ונמזוג לתוכה את המים הפושרים ואת השמן.
4. נערבב באיטיות בעזרת כף עץ עד שהבצק יתחיל להתאסף.
5. נפזר מעל הבצק את המלח ונלוש היטב בידיים למשך 10 דקות, עד שהבצק הופך חלק ומעט דביק.
6. נניח את הבצק בקערה משומנת, מכסים במגבת לחה ונותנים לו להתפחה בשקט ל-2 שעות.
7. לאחר ההתפחה, נעביר את הבצק למשטח מקומח ונעצב אותו לצורת כיכר לחם.
8. נשאיר את הכיכר לעשר דקות נוספות כדי שהיא תשיג את המרקם האוורירי המבוקש.
9. נחמם את התנור ל-220 מעלות צלזיוס ונשים את הכיכר בתנור חם מראש.
10. נאפה את הלחם למשך כ-25-30 דקות עד שהוא מזהיב יפה ונותן ריח משגע בכל הבית.
11. ניתן ללחם להתקרר מעט לפני החיתוך – סבלנות משתלמת!
אלטרנטיבות ותחליפים
ומה אם רוצים להכין גרסה אחרת? אין כל בעיה! ניתן לעשות כמה שינויים לפי העדפה או צורך תזונתי:
○ לגרסה טבעונית: הרכיבים שלנו כבר טבעוניים.
○ לגרסה ללא גלוטן: שמרו על היחס ובמקום קמח רגיל, השתמשו בקמח שקדים או כוסמת.
○ לתוספות: אפשר להוסיף זרעים כמו פשתן, חמניות או דלעת. יש המון אפשרויות!
תוספות ושדרוגים אפשריים
בין אם אתם אנשים שאוהבים לשדרג מתכונים או לשמור על הקלאסיקה, לפניכם כמה דרכים להוסיף ולשדרג את הלחם:
○ זרעי צ'יה: יוצרים קרום פריך ובריא.
○ עשבי תיבול: כמו רוזמרין, אורגנו או טימין.
○ אגוזים: הקשיו, אגוזי מלך או גרעיני חמניות יכולים להוסיף פריכות וניחוח נוסף ללחם.
המצאתי את המתכון הזה פעם אחת כשהילדים ביקשו “לחם מיוחד“ לארוחת הערב. הדברים שהיו במזווה התגלו כפיול מושלם, ויצא לי לחם אגדי! לא שכחתי להוסיף גם זרעי צ’יה לראש להרגשה קריספית ועשירה.
שאלות ותשובות
האם אפשר להכין את הבצק מראש ולשמור במקפיא?
כן! אתם יכולים ללוש את הבצק, להתפיח אותו ולהקפיא. בדרך זו מקצרים את זמן ההכנה בשימוש עתידי.
איך יודעים שהלחם מוכן?
כשמעבירים את הלחם לאפייה, יש לוודא שהוא זהוב וריחני. ניתן גם להקיש על תחתית הכיכר, אם היא נשמעת חלולה – הלחם מוכן!
למה הבצק שלי לא תפח טוב?
יכול להיות שהשמרים ישנים או שהמים לא היו בטמפרטורה נכונה. תמיד רצוי לבדוק שדרגת המים פושרת, לא חמים מדי ולא קרים מדי.
האם אפשר להחליף את שמן הזית?
בהחלט. שמן קוקוס או שמן חמניות הם תחליפים נהדרים שגם ייתנו טעמים שונים ללחם.
כמה זמן הלחם נשמר?
הלחם טרי הכי טעים בימים הראשונים אבל אפשר לשמור אותו בערך 4-5 ימים במקרר. ניתן גם לחתוך ולהקפיא לפרוסות.
האם אפשר להוסיף טעמים מתוקים ללחם?
כן. אפשר לשלב צימוקים, אגוזים ותבלינים כמו קינמון ומשיה. אם רוצים גרסה קלה יותר, מוסיפים מעט דבש או מולסה.
למה הבצק יוצא דביק?
יתכן שהוספתם מעט מדי קמח או שהסביבה לחה. תמיד אפשר להוסיף קמח בהדרגה.
מה עושים אם הבצק יבש מדי?
אם הבצק יבש ונוקשה, ניתן להוסיף מעט מים בכמות קטנה וללוש שוב.
איך ניתן לשדרג את החוויה?
הגשת הלחם עם חמאת עשבי תיבול, גבינות רכות או אפילו טפנד זיתים תעלה את החוויה לרמה אחרת!
האם אפשר להשתמש בקמח קמח מלא?
כן, אבל כדאי לדעת שהוא יעשה את הלחם צפוף יותר. יש לשקול לשלב חצי כמות קמח מלא וחצי כמות קמח לבן.
האם הצלחנו לפתות אתכם? זהו המתכון המושלם שתמיד יגרום לחייכם להיות טעימים יותר. שימו לסיר בעל מכסה, פתיחו את התנור, ותתרגלו לריח! אל תשכחו לשתף ברשתות החברתיות ולהפיץ את המילה הטובה לחברים שלכם. כל טוב ובהצלחה בהכנת המתכון הכי טעים שיש!